Kdo ještě přijde… Kouzelník?!

To byla ústřední otázka o uplynulém víkendu, kdy jsme se opět sešli v Plasích na tradičních nočních prohlídkách s Osadou, které byly letos již podvanácté. Jediný, kdo nakonec opravdu nepřišel, byl ten kouzelník a Kamil Voráček, který nám víkend před onemocněl. Ale byl velice pěkně alternován mladým, nadějným Martinem Václavíčkem, kterého můžete potkat v plaském klášteře jako průvodce.

Jinak se to v klášteře hemžilo mnichy ze Zlaté Koruny, kteří přišli na tajňačku pomoci plaským bratrům v pěvecké soutěži, proti jeptiškám z Chotěšova (Někteří tak zcela propadli své roli, že se po skončení vydali k domovu v hábitu i s pleškou – tedy pane profesore, to jsme nečekali) 😀

Zpívalo se jako o život – jednak mniši v kostele Nanebevzetí Panny Marie (tímto bychom rádi poděkovali panu faráři Eckelbauerovi, že nám dovolil využít tyto nádherné prostory) a v kapitulní síni. Tímto moc děkujeme za spolupráci hornobřízskému VOHOSU, dámské i pánské sekci, pod vedením Luboše Marka. Dva zběhové, prchajíce z jedné z nesmyslných bitev o rakouské dědictví a kteří hledali u bratra Michaela azyl, protože s jedním z nich, to byli bratři.

A dorazila také Marie Terezie, v požehnaném stavu, s manželem Františkem Štěpánem, kteří se v Plasích nečekaně zastavili pro další peníze. A když opat Stoy zjistil, že je panovnice těhotná, nemohl jinak než se zeptat, jak se bude drobeček jmenovat. Pyšní rodiče mu sdělili, že když to bude holčička, tak Marie Antoineta a když chlapeček, tak Josífek II. Na to opat jen poznamenal, že to jistě budou šikovné dětičky a ještě o nich uslyšíme.

Kdyby jen tušil, jak prorocká to budou slova, nikdy by je z úst nevypustil… Klášter byl roku 1785 zrušen právě tímto nevinným miminkem, které odpočívalo v matčině bříšku a jako by vědělo, že se o něm mluví, dalo svou přítomnost prvním kopnutím, jasně najevo.
Příští rok 2025 bude tedy připomínkou této události, od které uplyne již 240 let. A tím pádem je tedy téma příštích nocí s OSADOU jasně dané.

Kolik vlastně návštěvníků tohle všechno vidělo?

V pátek 151 a v sobotu 259.
Celkem krásných 410!!!
O 2 návštěvníky jsme překročili loňskou návštěvnost.
Ale ten pátek nám za sobotou pěkně pokulhává.
Tak to zkusíme ten příští rok napravit, co říkáte?

Ještě nekončíme

Sobotní půlnocí to ale nekončí. Všichni se ještě těšíme na fotografie a videa, které jsme všichni pořídili. A když říkám všichni tak všichni – návštěvníci i účinkující.
My ty naše úlovky budeme postupně zveřejňovat a budeme doufat, že u ty vaše úlovky si budeme moci prohlédnout, budeme rádi, když je nasdílíte a dáte nám o ich vědět, klidně jen tím, že nás v příspěvku označíte 🙂

Naše sociální sítě jsou:

Tak sdílejte, budeme se těšit!